• Oravské spievanky - 22.3. 2018

          • Vo štvrtok 22. marca sa v Dome kultúry v Nižnej konala postupová súťaž detského hudobného folklóru  – Oravské spievanky 2018, ktoré sa konajú každé dva roky v Nižnej. Viac ako 190 súťažiacich z okresov Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín predviedlo svoj talent a krásu ľudových piesní v štyroch súťažných kategóriách; sólisti speváci a spevácke duá, sólisti inštrumentalisti, detské spevácke skupiny a detské ľudové hudby. Na celý priebeh  súťaže dohliadala odborná porota v zložení Alžbeta Čadecká, Viktória Svetkovská a Miloš Bobáň. Porota pozitívne hodnotila početné zastúpenie všetkých súťažných kategórii a odhodlanie pracovať s deťmi, zachovávať  lokálne tradície, nárečie a posúvať tieto  snahy ďalším generáciám.

            Našu školu reprezentovalo 14 žiakov pod vedením p.uč. Hablákovej a p.uč. Kumorovej, ktorí sa zapojili do dvoch kategórií – sólista Andrej Judiak a spevácke duo Mária Mrekajová a Laura Tisoňová a kategórie spevácke skupiny Mútňanček zložený z najmladších žiakov 1.stupňa ZŠ.

            V kategórii sólisti speváci a spevácke duá bolo udelené Strieborné pásmo Márii Mrekajovej a Laure Tisoňovej a Bronzové pásmo Andrejovi Judiakovi. V kategórii spevácke skupiny naši najmenší speváčikovia z Mútňančeka získali Bronzové pásmo.

          • Burza kníh - 20.3.2018

          • Dňa  20.03. 2018  sa uskutočnila v priestoroch  Športovej haly burza kníh.  Žiaci priniesli na predaj rôzne knihy. Boli to rozprávky, romány, dobrodružné knihy, odbornú literatúru, encyklopédie . Výber bol pestrý. Čo nám vlastne knihy prinášajú ? Bezpochyby veľa vecí. Môžeme sa z nich dozvedieť veľa informácií a hlavne nenásilnou formou.  A práve o to sa usilujeme formou aktivít práce s knihou, aby  sme u detí zvyšovali pozornosť o knihy, ktoré v dnešnej dobe nahrádzajú moderné mobily, počítače , tablety a iné .

             

          • Odlož všetko a čítaj - 19.3.2018

          • Čítanie je nepochybne jednou zo zručností potrebných pre každodenný život v spoločnosti. Jeho správne osvojenie preto tvorí základ vzdelania a podnecuje jedinca k ďalšiemu poznaniu, potrebné pre fungovanie v modernej spoločnosti. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli venovať sa tejto problematike vo väčšej miere aj formou rôznych aktivít týkajúcich sa  rozvoju čitateľskej gramotnosti, kde by sme zapojili čo najväčší počet detí našej školy . Dňa 19.03.2018 si žiaci doniesli do školy obľúbenú knihu  a na 4.  vyučovacej hodine v rámci  akcie, mali možnosť venovať čas k zlepšovaniu  čitateľskej zručnosti.

          • Talentárium - dramatická súťaž - 14.3.2018

          • Dňa 14. 03. 2018 sa konala dramatická súťaž, ktorá je súčasťou Talentária. Žiaci si pripravili krásne divadlá na tému priateľstvo. Urobili si úžasné rekvizity a jednotlivé postavy z krátkych divadielok stvárnili presvedčivo ako skutoční umelci.

             

            Súťažili triedy:

            2. A - Mravček Lolo

            2. B – Nešťastný bocian

            3. A – Išlo vajce na vandrovku

            3. B – Domček, domček kto v tebe býva

            4. A – Viktória a jej priatelia

            4. B – Maťko, Kubko

            5. A – Pat a Mat

            5. B – Dobrá a zlá tireda

            6. A – Priatelia

            7. A - Naši

             

          • Tehlička

          • Aj tento rok sa naša škola zapojila do celoslovenskej zbierky Tehlička. Zbierku organizuje občianske združenie SAVIO, ktoré týmto upozorňuje na fenomén Deti ulice v krajinách ako Angola, Azerbajdžan, Južný Sudán, Keňa či na území Sibíri a zároveň  ňou pomáhajú zlepšiť životné podmienky týchto detí.

            Žiaci našej školy si za symbolických 10 centov môžu zakúpiť tehličku, ktorú následne nalepia na plagát. Tento rok sa organizuje zbierka pod heslom: „Pomôžme im uhasiť smäd po vzdelaní“ . Skôr, ako sa deti v Keni totiž naučia písať a počítať, musia sa naučiť, ako prežiť takmer bez vody.

             

          • Výmenný pobyt v Poľsku - Branice - 9-12.3.2018

          • Od 9. do 12.3.2018 sa žiačky 2. stupňa zúčastnili na výmennom pobyte v Poľsku. Hostiteľom bola naša družobná škola Zespół Gimnazjalno-Szkolny, Szkoła Podstawowa Branice, ktorá dievčatám pripravila bohatý program, v rámci ktorého zažili veľa zábavy, osvojili si nové zručnosti, upevnili staré priateľstvá a nadviazali nové. Domov si tak prinášajú mnoho zážitkov a už teraz sa všetci tešíme na ďalšie spoločné stretnutie, tento raz u nás v Mútnom.  

          • Okresné kolo - florbal, starší žiaci - 9.3.2018

          • V piatok, 9.3.2018, sa naši starší žiaci zúčastnili majstrovstiev okresu vo florbale - v Rabči. Obsadili tretie miesto a priniesli si bronz. Očakávania mali vyššie, aj herne to nebolo zlé, ale chýbal kúsok šťastia. Pozitívne je, že pravidelne nosia domov zo súťaží medaily a výkonnostne aj herne napredujú. Pozitívnou energiou dokážu strhnúť aj mladších nasledovníkov. A o to tu predsa ide, aby sa mládež hýbala fyzicky,  nielen prstami na sociálnych sieťach. Vtedy budú víťazmi všetci!

             

          • Hviezdoslavov Kubín - recitačná súťaž - 8.3.2018

          •  

            Dňa 08. 03. 2018 sa konalo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Žiaci vystupovali v troch kategóriách. Každá kategória mala zastúpenie v poézii a próze. Výber recitačných ukážok bol zaujímavý a žiaci sa snažili aj o dokonalý prednes.

             

            Vyhodnotenie recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín:

            1. kat. poézia
            1. miesto: Paulína Juríčková
            2. miesto: Jakub Straka
            3. miesto: Lucia Vojtasová

             

            1. kat. próza
            1. miesto: Adelka Maruščáková
            2. miesto: Miriam Buľáková
            3. miesto: Alžbeta Jozefiaková

             

            1. kategória

            V tejto kategórii bola udelená cena poroty. Tú získala žiačka 5. B triedy Hyacinta Boleková.

             

            III. kat. poézia

            1. miesto: Michaela Kubaľová
            2. miesto: Katarína Krišová
            3. miesto: Veronika Krišová

            III. kat. próza

                 1.    miesto: Simonka Petruláková

                 2.    miesto: Evka Paterková

                 3.    miesto: Andrej Judiak

          • Noc s knihou - 2.3.2018

          • Piatok 2. marec 2018 nebol len začiatok obyčajného víkendu. Tento deň, no najmä noc,patrila všetkým nadšencom kníh. Do školy prišli v nezvyčajnom čase o 19:00 hod. takmer 120 žiakov 1.stupňa a 30 žiakov 9. ročníka. Boli vystrojení na nezvyčajnú noc - s iskrou v očiach, rýchlym krokom a tajomným očakávaním z príchodu Noci s knihou. Školáci sa tešili na nocovanie v spacích vakoch a hlavne na netradičnom mieste – v škole, so spolužiakmi a pani učiteľkami. Témou tohto ročníka bola Gabriela Futová, naším deťom veľmi blízka, spisovateľka. Zmyslom noci bolo pripraviť deťom taký program, aby zistili, že knihy otvárajú dvere do sveta fantázie, aby zažili niečo čarovné, vzrušujúce, tajomné no zároveň i hravé, jednoducho strávili noc, na ktorú tak skoro nezabudnú. Rôznymi aktivitami bližšie spoznávali tvorbu a život spisovateľky. Po týchto rôznych úlohách sa veľmi ťažko zaspávalo, preto ráno všetci odchádzali nevyspatí, zato spokojní a plní nezabudnuteľných zážitkov.Veď ako povedal J.A. Komenský: „Kto nemiluje knihu, nemiluje múdrosť a ten, kto nemiluje múdrosť, stáva sa hlupákom“.

          • Rozprávkové vretienko 5-9, recitačná súťaž - 15.2.2018

          • Dňa 15. 02. 2018 sa na našej škole uskutočnila recitačná súťaž Rozprávkové vretienko. Žiaci, ktorí sa zúčastnili súťaže mali krásne rozprávkové ukážky.

            Vyhodnotenie recitačnej súťaže: Rozprávkové vretienko

            1. miesto: Timea Vraňáková
            2. miesto: Karin Kosmeľová
            3. miesto: Patrícia Pjonteková
          • Beseda so spisovateľkou Gabrielou Futovou - 28.2.2018

          • Do galérie Beseda so spisovateľkou Gabrielou Futovou - 28.2.2018 boli pridané fotografie.

            Hoci 28. február nie je v kalendári označený ako nejaký sviatok, v našej škole sme tento dátum mohli pokojne označiť červenou. Nie každý deň máme možnosť privítať vzácnu návštevu a autorka kníh pre deti, Gabriela Futová, takou určite je. O tom, že jej patrí významné miesto medzi spisovateľkami detskej literatúry, svedčia takmer dve desiatky kníh, ktoré napísala. Pani Gabika precestovala mnoho kilometrov až z Prešova, aby sa s našimi deťmi, mimochodom  pútavým a vtipným spôsobom, podelila o svoje myšlienky. Rozprávala nielen o tvorbe svojich kníh, ale dovolila deťom nahliadnuť aj do svojho súkromného života. Zaujímavosťou besedy bola mimoriadna aktivita detí, mali prečítané množstvo kníh a pani spisovateľke kládli jednu otázku za druhou. Okrem toho si spolu s pani učiteľkami a pánom učiteľom pripravili veľa tematických kresieb, projektov a plagátov. No a aká by to bola beseda, keby na jej konci chýbala autogramiáda. Nechýbala, pani Gabiku musela poriadne bolieť ruka, veď podpisovať sa hodinu, to dá veru zabrať.

            Čas je neúprosný, najmä ak ide o príjemne strávené chvíle. Nebolo tomu inak ani dnes - zazvonil zvonec a krásnemu stretnutiu bol koniec. Ešteže nám ostali fotografie, ktoré aj po rokoch pripomenú nádherné chvíle.