• Exkurzia šiestakov - 23.10.2018

          • V utorok sa naši šiestaci vybrali spoznávať krásy Liptova, aby tak trochu nadviazali na koncoročný výlet v piatom ročníku. Zrána sa zdalo, že počasie nám nebude priať, ale nakoniec nás sľubovaný dážď obišiel. Prvou našou zastávkou bolo Liptovské múzeum v Ružomberku, kde sme po vyšliapaní nekonečného počtu schodov mohli na najvyššom poschodí obdivovať sakrálne sochy staré aj 500 rokov. Následne sme si pozreli históriu papiernictva v Ružomberku, kde sa žiaci rozpamätali na návštevu Mondi SCP na konci piateho ročníka. S Ružomberkom je neoddeliteľne spätá aj Vojenská nemocnica a preto jedna z expozícií bola venovaná práve tomuto významnému miestu. Žiaci skonštatovali, že by určite nechceli sedieť v zubárskom kresle spred sto rokov J Prehliadku múzea sme zakončili výstavou o živej a neživej prírode. Našou ďalšou zastávkou bola dedinka Vlkolínec zapísaná do kultúrneho dedičstva Unesco. V malých dreveniciach stále žijú ľudia, ale prekvapením pre nás bolo, že sme okrem deduškov a babičiek stretli aj mladú rodinu so školopovinnými deťmi. Domov sme sa vracali s dobrou náladou plní nových zážitkov.

          • Okresné kolo v malom futbale starších žiačok - 22.10.2018

          • Po víťazstve nad Lokcou sa naše staršie žiačky prebojovali na okresné kolo v malom futbale, ktoré sa konalo 22.10.2018 v Námestove a ani tam neokúsili chuť prehry. Suverénnym výkonom bez jediného inkasovaného gólu porazili súperky zo ZŠ Komenského, Rabče aj Zákamenného a stali sa majsterkami okresu. Veríme, že séria víťazstiev bude pokračovať aj v máji v Dolnom Kubíne, kedy sa uskutoční regionálne kolo. Gratulujeme dievčatá, ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov aj v ďalšom kole.

            Ester Jurčáková, Mária Mrekajová, Sabina Vraňáková, Mária Jaňáková, Michaela Holubjaková, Eva Paterková, Dominika Kšenzuliaková, Beáta Olašáková, Zlatica Kšenzuláková, Renáta Kšenzuláková.

          • Medzinárodný deň školských knižníc - 22.10.2018

          • Do galérie Medzinárodný deň školských knižníc boli pridané fotografie.

            Neoddeliteľnou súčasťou v mesiaci október je pre našu školu Medzinárodný deň školských
            knižníc. Tento rok to bolo 100. výročie Československa. Úlohou našich žiakov bolo vypátrať,
            čo zanechali pre nás naši predkovia. Vyhľadávali v encyklopédiách, historických knihách,
            biografiách, v literatúre pre deti a mládež. Kde nepomohli knihy pomáhali učitelia, internet.
            Pracovalo sa vo všetkých triedach, v knižnici, v izbe regionálnych tradícií, na ulici...Svoje
            získané poznatky prezentovali v Športovej hale. Cestovali sme časom dejinami, športom,
            osobnosťami, módou, hudbou. Mottom tohto ročníka sa stala téma :
            „Cesta dejinami....krížom – krážom...“.
            V pondelok, 22.10.2018, sa v našej škole uskutočnilo niekoľko aktivít, ktoré súviseli
            s Medzinárodným dňom školských knižníc. Do tejto akcie boli zapojení všetci žiaci našej
            školy, navštívili nás aj rodičia a starí rodičia. Hlavnou témou akcie bolo 100. výročie ČSR.
            Žiaci si so svojimi vyučujúcimi pripravili kultúrny program spojený s návštevou knižnice, kde
            hľadali všetky údaje o Deklarácii slovenského národa. Súčasťou podujatia bola i výstava
            dobovej literatúry a dobových papierových bankoviek. Skupinka žiakov si pripravila i anketu
            pre verejnosť. Jedna skupina pri tejto príležitosti navštívila i najstaršiu občianku našej obce, p.
            Apolóniu Šurinovú, ktorá im porozprávala o svojom živote, ktorého najväčšiu časť prežila
            v období existencie ČSR.

          • Exkurzia štvrtákov - 12.10.2018

          • Dňa 12. 10. 2018 sa žiaci štvrtého ročníka zúčastnili exkurzie Klin- Námestovo.

            Spoznávali sme osobnosti Hornej Oravy a navštívili sme miesta, kde majú títo velikáni pamätné sochy, či tabule. Príjemnú atmosféru sme strávili v mestskej knižnici, kde sme sa obohatili o nové informácie.

            Navštívili sme „ Rio de Klin“ – zaujímavé miesto so svojou neopísateľnou atmosférou. Cestou späť sme nazreli do pamätnej izby M. Hamuljaka v Oravskej Jasenici.

            Príjemné jesenné počasie nám prialo, umocnilo v nás zážitky a dodalo tomuto dňu tú správnu atmosféru.

            Dňa 12. 10. 2018 sa žiaci štvrtého ročníka zúčastnili exkurzie Klin- Námestovo.

            Spoznávali sme osobnosti Hornej Oravy a navštívili sme miesta, kde majú títo velikáni pamätné sochy, či tabule. Príjemnú atmosféru sme strávili v mestskej knižnici, kde sme sa obohatili o nové informácie.

            Navštívili sme „ Rio de Klin“ – zaujímavé miesto so svojou neopísateľnou atmosférou. Cestou späť sme nazreli do pamätnej izby M. Hamuljaka v Oravskej Jasenici.

            Príjemné jesenné počasie nám prialo, umocnilo v nás zážitky a dodalo tomuto dňu tú správnu atmosféru.

          • Koncert Integrácia v Bratislave - 10.10.2018

          • Slnko svieti na všetky deti rovnako!

             V tomto duchu sa naši žiaci zúčastnili 10. ročníka jedinečného charitatívneho koncertu v Bratislave na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, kde bolo 10 000 detí zo základných, špeciálnych základných a stredných škôl. Celým koncertom nás sprevádzala Katka Brychtová a Marcel Forgáč.

             Na jednom pódiu sa nám predstavilo niekoľko  populárnych mien, ako napríklad skupina IMT Smile, Dara Rolins, Ondrej Kandráč ,tanečná skupina The Pastels, raper  Ego, Buranowski ,Majk Spirit,  Sajfa, futbalová reprezentácia na čele s Marekom Hamšíkom,  hokejisti Ľ. Višňovský a M. Hossa, Matej Tóth, cyklista -  paralympionik Jozef Metelka  a mnoho ďalších...Obrovskú oslavu zavŕšil svetoznámy DJ LUCIANO, ktorý vystupuje v  najznámejších kluboch sveta.

             Naši  žiaci zažili jedinečné predpoludnie plné lásky, úcty a vďaky ľudí, ktorí potrebujú našu pomoc. Tento projekt predstavuje schopnosť spájať svet dospelých a detí, búra ostych medzi deťmi, umožňuje zábavu všetkých bez rozdielov a ukazuje cestu k vzájomnej tolerancii a porozumeniu. Koncert s názvom Integrácia 2018 bol plný silných emócií a neuveriteľnej atmosféry, ktorá panovala počas celého programu.

             Deti boli odmenené tričkami s logom Integrácia a smotanovým dezertom Integráčik. Dúfame, že sa žiakom podujatie páčilo a odniesli si domov nezabudnuteľné zážitky. Tešíme na nasledujúci ročník „Integrácia 2019“.

          • Pasovanie prvákov - 9.10.2018

          • Aj tento školský rok pripravili deviataci pasovanie prvákov. Prváci aj ostatní žiaci našej školy sa tešili na pripravený program. Celá atmosféra sa niesla v ľudovom duchu. Naši prváčikovia ukázali svoju šikovnosť  v jednotlivých disciplínach. Keďže sa im podarilo splniť všetkých päť pripravených disciplín, boli našou pani riaditeľkou Jankou pasovaní a prijatí do školského cechu.

          • Exkurzia ôsmakov – Tradičné remeslá na Orave - 5.10.2018

          • 5. októbra 2018 sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili exkurzie v Trstenej, s cieľom spoznať a vyskúšať si jedno z tradičných remesiel na Orave – hrnčiarstvo. Do čara hrnčiarskeho remesla ich uviedol pán Hoľma. Žiakom rozprával o postupe  získavania a spracovania hrnčiarskej hliny, o používaných pracovných nástrojoch  a ukázal im výrobu na elektrickom hrnčiarskom kruhu. Po krátkej inštruktáži si všetci žiaci prakticky vyskúšali prácu s hrnčiarskou hlinou a vlastnoručne vyrobili  malú plastiku, či nádobu, podľa vlastnej fantázie.  Na záver každá trieda  dostala za svoju prácu od pána Hoľmu darček v podobe pokladničky – sovičku a prasiatko. 

            V ten deň žiaci navštívili aj Kostol sv. Martina v Trstenej. Sprevádzal ich, pán Marek Ďurčo, ktorý im porozprával o histórii kostola.  Tu mali možnosť spoznať umelecké štýly  gotiky, renesancie a baroka. Vďaka vyjasnenej oblohe z vyhliadkovej veže kostola pozorovali Roháče, Oravskú Maguru aj Choč a  odlišnosť reliéfu  krajiny spôsobenú rôznou geologickou stavbou.

          • NA NOVÝ LEVEL!

          • Podporte našu školu a pomôžte vyhrať učebňu za 7 000€!!!

            > Naša škola sa už zaregistrovala, treba hlasovať :)

             > Kliknite na www.nanovylevel.sk   

            > CHCEM HLASOVAŤ  - vyhľadaj našu školu a hlasuj - vyplň potrebné údaje, a na tvoj email príde správa - overujúci email, cez ktorý následne bude škole udelený hlas. 

            POZOR! Každý hlasujúci hrá taktiež o skvelé ceny!

          • Angličtina, brána do sveta -  01.10.2018

          • Absolvent našej základnej školy Mgr. Miroslav Mrekaj  prijal pozvanie na besedu a žiaci 5. - 9. ročníka strávili v jeho spoločnosti po jednej vyučovacej hodine.

            Miroslav pútavým spôsobom priblížil žiakom svoj život. Aby mohol napĺňať svoje sny, už počas strednej školy začal cestovať, pričom využíval Erasmus+. Porozprával žiakom, ako mu znalosť anglického a ruského jazyka pomohla spoznávať kultúru a život v iných krajinách. Pripomínal žiakom, že znalosť akéhokoľvek cudzieho jazyka im umožní získať veľa nových priateľov a tiež  ľahšie získavať pracovné príležitosti.

            V závere najaktívnejších žiakov, ako aj tých, ktorí sa nebáli predviesť svoje vedomosti z angličtiny, odmenil sladkosťami.

            Veríme, že táto akcia bude mať ďalšie pokračovania a že sa nám podarí osloviť každý rok bývalého absolventa, ktorý príde porozprávať našim súčasným žiakom o tom, ako mu znalosť angličtiny, ale aj iných jazykov otvorila bránu do sveta.

          • Atletický štvorboj v Rabči - 27.9.2018

          • 27.9.2018 sa výber našich žiakov a žiačok z druhého stupňa ZŠ zúčastnil súťaže v atletickom štvorboji v Rabči. V silnej konkurencii sme sa nestratili a vďaka Ester J. sme domov dokonca priniesli striebornú medailu v kategórií mladšie žiačky. Gratulujeme!